Nobelföreläsning IEEE

  • 29 jul 2014

Nobelföreläsning IEEE, Michael Levitt, KTH den 6 juni 2014

På nationaldagen var ett 50-tal gäster inbjudna att i IEEEs regi delta under en föreläsning från nobelpristagaren Professor Michael Levitt. Han berättade om den resa han gjort innan och efter nobelpriset och den forskning han idag arbetar med och aldrig slutar att inspireras av.

Michael Levitt var ursprungligen datavetare. Under sin akademiska karriär har siktet trots detta flyttat allt längre mot biologi och idag är det huvudsakligen detta fält, han själv anser sig arbeta inom. Ironiskt nog, var det just flerskalig modellering av makromolekyler som kom att bli det Levitts forskning premierades för, när han och sitt team tilldelades förra årets nobelpris i kemi.

Professor Levitt fortsatte att prata om vikten av att förenkla modellerna tillräckligt men inte för mycket, när man arbetar med beräkningar på molekylnivå.”-Att förenkla en ko med hjälp av en sfär kan vara för simpelt om man vill studera dess rörelsemönster, men med tio sfärer är det genast en bättre förenkling”.

Vidare fortsatte Professor Levitt att beröra många intressanta frågeställningar knutna till forskningens behov av att realiseras, men även den befintliga problematiken kring den långa vägen mellan forskning och pengar. Ett forskningsexempel som kom på tal var humanization, där cancerceller från en människa planteras i en mus. När musen bildat antikroppar använder man dessa och förändrar strukturerna med hjälp av datorsimuleringar, för att motsvara människornas antikroppar. Sedan planteras dessa tillbaka hos den cancersjuka människan.

Slutligen avrundades föreläsningen med några visdomsord och intressanta konstateranden. Levitts tabell med datorernas utveckling under sina verksamma år mellan 1967 och 2013 relateras till en faktor 1000, d.v,s. att minne och hastighet har ökat 1000 gånger medan kostnaden respektive storleken har blivit 1000 gånger mindre. Detta har haft stor betydelse för vad man idag kan åstadkomma med datorer och skapar framförallt nya möjligheter i framtiden.

Vid den efterföljande paneldiskussionen med studenter inom områdena kemi, fysik och biologi fick Professor Levitt flera intressanta frågor. Några inspirerande slutsatser från diskussionen att ta med sig är:

- -”We must make people realize that science is cool.”

- -"Bästa sättet att bli snabbare på att få in läkemedel är att lära sig att modellera människor."

- -“The most important thing the school should do, is to make sure that students don’t dislike learning.”

- -“You never waste time.”

- -“Be curious and appreciate all skills. Even ironing a shirt is a skill.”

En ödmjuk Professor Michael Levitt avslutade därefter en mycket givande föreläsning denna nationaldag. Det är inspirerande att en människa med sådana framgångar, ständigt fascineras av både de små och stora tingen här i världen. Ett stort tack till IEEE med ordförande Mats Edvinsson och KTH med professor Erik Lindahl som möjliggjorde detta föredrag.

Vill du se hela föreläsningen i samband med nobelprisutdelningen Klicka här >>